16 Aralık 2018 Pazar

Hoşgeldiniz - Bay Spak

Bloguma hoş geldiniz. “Bay Spak” yani “Mr. Spock” değişik türden sinema, karakter ve simge analizlerini içeren web sitem. İyi yolculuklar dilerken, neden blog'un adı Bay Spak sorusunun cevabını da şurada bir yere sabitleyelim.


Mr. Spock (Bay Spak) sinema tarihinin kuşkusuz en felsefi karakterlerinden biri.  O’nun felsefesini anlayabilmek birçok kişiye nasip olmamıştır.

Mr. Spock (Bay Spak), Meşhur Uzay yolu (Star Trek) orijinal film serisinin Kaptan Kirk ile birlikte en çok bilinen karakterlerinden biridir. Atılgan (USS Enterprise) uzay gemisinin bilim subayı ve 2. Kaptanı unvanlarını taşımaktadır. Karakteri bu orijinal seride, 2015 yılında aramızdan ayrılan Leonard Nimoy canlandırmış ve karakter daha çok onunla özdeşleşmiştir. 




Neden Spak?
İlk bakışta Spak’ı bizden ayıran tek özellik uzun kulakları ve yukarı uzanan kaşları olduğunu sanırsınız, fakat o sadece aysbergin görünen yüzü… Bay Spak’ın birçok uzmanın bilgi birikimine sahip olmasına rağmen bir o kadar da tevazu sahibi olması onu daima bir numara yapmaya yetip de artmıştır bile.




Mantık yoksa gerisi boş
Mr.Spock yarı Vulkan’lı olarak tanıtılmaktadır. Vulkan galaksinin başka bir noktasında bulunan bir gezegendir. Bu gezegende duygulara fazla yer verilmemekte herkes mantığıyla hareket etmektedir. Aslında Uzay yolu (Star Trek) film serisinin yazarı Gene Roddenberry’in amacı Spak karakterinin arka planda bir felsefi akımı temsil etmesini sağlamaktı. Bu akım ise “Stoacılık” tır. En önemli önermesi ise “Mutluluk dış koşullara bağlı olmamalıdır” Her zaman mantığın ön planda olması gerektiğini savunur. Çünkü mantık insandaki doğruyu ve yanlışı ayırt etme özelliğidir ve insanı diğer tüm yaratılanlardan ayıran en önemli farktır.

                                   



Soğukkanlı olmak iyidir

Mr.Spock mantığı ön planda tutan Vulkanlıların arasında yetiştikten sonra duygusal değişkenliklere sahip Atılgan gemisi sakinleri ile bir türlü anlaşma ortamı bulamasa da en azından onların mantığına seslenmeyi başarmıştır. Hani bir futbol maçında oyunun en stresli anlarında, orta sahada oynayan yaşça deneyimli bir oyuncunuz vardır, top ona geldiği zaman oyunu soğutur ve yeniden mantığıyla yön verir. İşte Bay Spak Atılgan’da her zaman bu rolü üstlenmiştir. Bay Spak birisi hapşırdığı zaman sadece “live long” (çok yaşa) demez aynı zamanda “prosper” (başarılı ol) der. Tıpkı Spak gibi size uzun ve başarılı günler diliyorum. 




Hiç yorum yok: