14 Ocak 2018 Pazar

Black Mirror (En kötüden en iyiye tüm bölümleri)

Black Mirror, dizi tarihinin en ilginç yapımlarından birisi. Her bölümü birbirinden bağımsız hikayelerden oluşan bir distopya dizisi. Bilmeyenler için distopyayı çok kısa için şu şekilde tarif edebiliriz: Ütopyanın yani mükemmel bir geleceğin tam tersi. Ütopyada nasıl ki her şeyin gitgide daha iyi ve faydalı olacağını düşünüyorsanız, distopyada da o oranda her şeyin çirkin ve korkunç olacağını düşünebilirsiniz.

Black Mirror yani "kara ayna" bize gelecekten siyah bir ayna tutarak, gelişen teknoloji ile neler olabileceğini gösteriyor. Dolayısıyla bölümlerin birbiriyle tek ortak özelliği, günümüzde olmayan ya da yeterince yaygın hale gelmemiş (başka yöne doğru gidebilecek) teknolojilerin bir şekilde hayatın içine girmesi.

Bu diziyi en çok gece yarısı veya karanlık, kasvetli bir günde izlemenizi tavsiye ediyorum. Güzel bir günde moral bozucu senaryolarla aklınızı niye bulandıracaksınız ki? Bu yazımda sıfır spoiler politikasıyla Black Mirror bölümlerini kötüden iyiye doğru sıralayarak henüz izlememiş kişilere bir nevi tavsiyede bulunmuş olacağım. Aynı zamanda bölümleri izlemiş olan kişilerle ortak düşüncede miyiz bunu görmüş olacağım.

Sıralama kısmen çeşitli yorumlardan etkilenmiş olsam da subjektiftir. Beni şaşırtması ve sürükleyiciliği kıstas aldım. Oyunculuk ve sanatsal açıdan bakmadığımı itiraf etmeliyim. İşte 19 bölümlük Black Mirror sıralaması:


19-The Waldo Moment (Sezon 2 bölüm 3)



18-Arkangel (Sezon 4 bölüm 2)





17- The National Anthem (Sezon 1 bölüm 1)



16- Metalhead (Sezon 4 bölüm 5)



15- Shut up and Dance (Sezon 3 bölüm 3)



14- Nosedive (Sezon 3 bölüm 1)




13- Man Against Fire (Sezon 3 bölüm 5)





12- Crocodile (Sezon 4 Bölüm 3)




11- Be Right Back (Sezon 2 Bölüm 1)



10- Hang the DJ (Sezon 4 bölüm 4)



9- San Junipero (Sezon 3 bölüm 4)




8- Fifteen Million Merits (Sezon 1 bölüm 2)




7- Black Museum (Sezon 4 Bölüm 6)




6- Hated in the Nation (Sezon 3 bölüm 6)




5- White Bear (Sezon 2 bölüm 2)




4- The Entire History of you (Sezon 1 bölüm 3)



3- Playtest (Sezon 3 bölüm 2)




2- USS Callister (Sezon 4 bölüm 1)



1- White Christmas (Yılbaşı özel bölümü)





Hiç yorum yok: