21 Haziran 2017 Çarşamba

Split - Parçalanmış

Sinema tarihinde en çok ele alınan konulardan biri dissosiyatif bozukluklar ile ilgilidir. Bu hastalık “Çoklu kişilik bozukluğu” olarak isimlendirilir. Bu hastalıkta insanlar birden fazla kişilik yaşatabilirler. Diğer psikolojik bozukluklarda kişiler aynı bünyenin içinde az ya da çok dalgalanmalar yaşarlar. Örneğin bipolar bozuklukta, kişi bazen çok mutlu bazen ise çok depresif olur ancak bunların hepsini bir kişilik içinde yaşar. Benzer şekilde şizofrenik vakalarda da kişi hayal dünyası içine girer fakat kimliği aynıdır.



Sen hangi Wendelsin?

Hal böyle olunca çoklu kişilik bozukluğu yaşayan kişilerin o an hangi kişi olduğunu bilmeniz, ondan gelebilecek herhangi bir zararı önceden tespit etmenizi sağlayacaktır. Bu filmde çok üstün bir performans ortaya koyan James McAvoy, ana karakter Kevin Wendell ile tüm karakterleri ayrı ayrı canlandırmış ve karakteristik mimik ve hareketlerini bariz şekilde yansıtabilmiştir. Muhtemelen Kevin Wendell ismiyle bilinen esas karakter bedenini kendi iç dünyasında ürettiği karakterlere teslim etmiş olacak ki kendisini tanıma fırsatı bile bulamadık.




Karakter çatışmaları

Film Kevin’in mevcut karakterlerini çözmek ve hangilerini baskı altında tutacağını öngören doktoru Dr. Karen Fletcher (Betty Buckley) etrafında şekillenmektedir. Kevin içinde taşıdığı karakterleri ayrı ayrı yaşattığı için bu karakterlerin birbirleri arasında da bir iletişim ağı oluşmuş durumdadır. Yani kimisi birbiriyle can ciğer, kimisi ise kanlı bıçaklı sayılabilir. Bu tarz psikolojik rahatsızlıklarla ilgili çok bilginiz olmasa dahi tahmin edebileceğiniz gibi filmde de olduğu gibi karakterlerden birisi diğerlerine baskın çıkacak ve diğer karakterler artık daha az yaşamaya başlayacaktır.




Üç genç kurban

Kevin üç genç kızı, yaptığı planlar doğrultusunda kaçırır. İç dünyasında o dönemde en baskın olan iki karakter bu konularla ilgili plan yapmakta, diğer karakterleri ise mecburen bu ikisine sesini çıkarmamaktadır. Casey Cooke (Anna-Taylor Boy) bu kızlar arasında geçmişte yaşadıklarına göre bu tarz olaylarda bir B planı gerçekleştirme imkânı olandır. Daha fazla ayrıntı vererek seyir zevkinizi kaçırmak istemiyorum. Ancak film özellikle McAvoy’un performansı ve sonu tahminden çok uzak olmasa da sürükleyici anlatımıyla seyirciyi etkilemeyi başarıyor.



Shyamalan klasiği


Ünlü yönetmen M. Night Shyamalan filmin sonunda ayrıca başka bir filmiyle bağlantı kuracak bir yol çiziyor ve devam filmine göz kırpıyor. Shyamalan filmleri benim görüşüme göre bir olmuş bir olmamış şeklinde süregeldiği için izleyiciyi gelecekte ne beklediğini söylemek zor. Yine de Shyamalan kendi tarzıyla sinema tarihinde ayrıcalıklı bir basamağa sahip oldu bile.

Hiç yorum yok: