23 Ağustos 2018 Perşembe

Yerli Bilimkurgu Yükseliyor


Bu yazımda sizlere Türkiye'de faaliyet gösteren bir bilim kurgu sever topluluğu olan Yerli Bilimkurgu Yükseliyor 'dan bahsedeceğim. (Kısaltması YBKY)  Mottosu "Türkiye'de bilim kurgu mu var?" sorusuna "Evet var, biz varız" şeklinde kurgulanmış. Bu görüşü; yapılan yayınlardan, yazılardan,çizimlerden ve paylaşımlardan özetlemiş bulunuyorum.


Bu ismin arkasında, Türkiye'de bilim kurgu adına ne varsa değerlendirip yorumlayan bir ekip var. Türk bilim kurgu edebiyatını merkeze alarak, neredeyse tüm literatüre dair yorumları bulabilirsiniz. Şu ana kadar 16 sayı çıkarttıkları bir dergi var. Bilimkurgu seven herkesin içinde aradıklarını bulacağını düşünüyorum. Ben kendi adıma buldum.




Bu oluşumun yaptığı en faydalı işlerden birisi Türk bilimkurgu kitaplarını yıllara göre tasnif edip sitelerinden bunları bizlere ulaştırmaları.Bir diğer faydalı iş, belirlenen bir konu etrafında kısa bilim kurgu hikaye yarışmaları düzenlemeleri. Şu anda 6. yarışma düzenlenmiş durumda ve katılımlar kabul ediliyor. Ben de bu yarışma için bir kısa öykü yazdım. Bu konuda ilgisi olan kişilere tavsiye ederim. (Aşağıda link verdiğim sitede ayrıntılara ulaşabilirsiniz.)

Son olarak daha önceki kısa öykülerden faydalanarak; hem deneyimli yazarlar hem de amatör yazarların yazılarını derleyerek bir kitap haline getirmişler. Yerli bilim kurgu ve bu kar amacı gütmeyen organizasyona destek vermek için bu kitaptan birer adet edinmeliyiz diye düşünüyorum.


Bahsettiğim organizasyonun web adresi: http://yerlibilimkurguyukseliyor.com/

Dergi yazarlarından Gürhan Öztürk'ün youtube dergi tanıtım videosu: 



Hiç yorum yok: