2 Şubat 2014 Pazar

12 MAYMUN

12 MAYMUN (TWELVE MONKEYS)


Seyirciyi ters köşeye yatırma olasılığı ve oyunculuklarla en iyi zamanda yolculuk kurgularından biri olduğu söyleyebiliriz.  2026 yılında insanların çok büyük bir kısmı dünyayı saran bir virüs yüzünden ölmüş, kalan azınlık ise yeraltında yaşamaya başlarlar. Tüm enerjisini geçmişe dönmek için harcayan birkaç bilim adamı, teknolojiyi geliştirip zamanda yolculuk yapmayı sağlayan bir makine yaparlar.



Dış dünyayı hayvan ve bitkilere teslim eden insanoğlu,  yeryüzünde sadece insanların yaşamasını imkânsızlaştıran bu virüsün yayıldığı zaman dilimine bir gönüllü gönderip işleri düzeltmek istemektedir. Bilim adamları kurulu ”Gönüllü” diye isim verdikleri , seçilmiş mahkûmlara, özgürlükleri karşılığında bu görevi yaptırmak istemektedirler. James Cole (Bruce Willis) isimli yetenekli bir adam da onların son umududur.

Zaman makinesinin ayarlarında bir problem olacak ki, Cole yanlış zaman dilimlerine gönderilir ve başına anlamsız işler açılır. Ayrıca bilim adamlarının ellerinde virüs faciasıyla ilgili pek fazla veri olmadığı için Cole araştırmaya neredeyse sıfırdan başlamak zorunda kalmıştır. Önce olay zamanından çok öncesine gönderilen Cole, orada tanıştığı psikiyatr Doktor Kathryn Railly (Madeleine Stowe ) adlı kadın ve akıl hastası Jeffrey Goines  (Brad Pitt) sonradan olayı çözmesine yardımcı olacak kilit şahıslar olmuştur.



Goines, akıl hastanesinin müdavimi bir deli olmasına rağmen zaman zaman tutarlı düşünebilen tehlikeli bir tiptir ve Cole onu yakın takibe almıştır. Zamanda yolculuk yapılabileceğini düşünen ve bununla ilgili kitaplar bile yazan psikiyatr doktor ise (Cole’un en büyük yardımcısı), zamanda yolculuğun pratik hayattaki karşılığını gördüğü zaman inanmak istemez ama bazı kanıtlar görmeye başladığında ikileme düşecektir. 



On iki maymun filminin hikayesinde kaderi değiştirmek mümkündür ve icadın insanlık açısından önemli bir misyonu vardır. James Cole isimli karakterin yaşadığı bunalım belki diğer filmlerde çok ta ele alınmamış bir şeyi, zaman yolcusunun karşılaştığı paradokslar sebebiyle psikolojisinin darmadağın olmasını anlatıyor. 

Hiç yorum yok: