25 Ocak 2014 Cumartesi

The Jacket (Çıldırış)

THE JACKET (ÇILDIRIŞ)


Jacket filmi hesapta olmayan bir zamanda yolculuk hikâyesini anlatır. Filmin kahramanı Jack Starks (Adrien Brody),  ilk sahnelerde kafasından vurulan fakat ölmeyen bir askerdir. Bu ölmediği zaman dilimini “ilk öldüğümde” şeklinde değerlendirmesi, aslında filmin tamamı hakkında şüphelenmemize sebep oluyor.  Savaştan ülkesine dönen Jack,  bir cinayet olayına karışır, ama gelişen olayları net olarak hatırlamadığını beyan edince suçlu bulunur ve kafası da net olmadığı için bir akıl hastanesine sevk edilir.



İşte tüm olay bu kritik değişimden sonra başlar. İnsan haklarını hiçe sayan bir doktor olan Dr. Thomas Becker’in (Kris Kristofferson) eline düşen Jack, üzerine giydirilen özel bir ceketle morg çekmecesi gibi bir yere konmaktadır. Doktor bunu bir tedavi olarak görmekte ve aklı sıra mahkûm olan akıl hastasına suç işlememe bilinci kazandırma eğilimindedir. Ancak işin özünü kimse bilememekte, belki de doktor ceketin ya da çekmecenin özel durumunu test etmek istemekte ve çeşitli denekler seçmektedir, kim bilebilir?  


Kahramanımız anılarıyla baş başa kalmışken kendini birdenbire ileri bir zamanda bulacaktır. Bu filmde de zamanda yolculuk sadece gelecekte belirli bir noktaya (kontrolsüzce)yapılabilmekte ve gidilen zaman ile şimdiki zaman akışı birbirine paralel gitmektedir.  Mantalitesine bakılırsa, ileriki zamanda kişi orada yeni bir hayata doğmuş kabul edilebilir. Zamanda yolculuğun sırrı ise tıpkı akıl hastanesindeki arkadaşı Rudy Mackenzie’nin (Daniel Craig) dediği gibi ne kadar çıldırabilir olmasına bağlıdır. Çünkü arkadaşı “ ne kadar sakin olursan o kadar az yolculuk yaparsın” diyor.




Kaderi değiştirme açısından bakarsak; kahramanın buna etkisi olabileceği görünüyor, bunu bazı denemelerle anlamaya başlıyor.  Özetlersek, geçmişte yolda rastladığı ufak bir kız çocuğu olan Jackie Price (Keira Knightley)’nin ileride hayatını etkilemektedir, birbirlerini önceleri tanımamaktadırlar(!), bunun yanı sıra kendi hayatıyla ilgili aldığı ipuçları onu derinden sarsmaktadır. Zamanda yolculuğu enteresan bir şekilde ele alan bu filmi seyrederek kahramanın yaptığı  en kalıcı değişikliğin ne olduğunu görmeyi sizlere bırakıyorum.

Hiç yorum yok: