21 Ocak 2014 Salı

Source code

Source code  (Yaşam Şifresi)




Source code, zamanda yolculuğu farklı bir açıdan yorumlayan enteresan bir film. Bu kez bağımsız bir araştırma olmaktan öte Amerikan ordusunda bir birim zamanda yolculuğu bir savunma silahı olarak kullanmak istiyor. Bu birimin başında bulunan komutan kendini kanıtlamak için bir terör saldırısını durdurmayı planlamak istemektedir. Baştan sona aksiyon dolu olan bu filmde geçmişe gönderilen kişinin Colter Stevens (Jake Gyllenhaal ) ruhen yolculuk yaptığı anlaşılmaktadır. Yolculuk vasıtasının ne olduğu da sır gibi saklanmakta, bunu filmin kahramanının da bilmemesi ve araştırmaya çalışması filme ayrı bir güzellik katıyor. (Aslında adamın konumu hakkında bilgi vermem de çok güçlü bir spoiler olur, o yüzden bilinmeyen sorulardan biri izlemeyenler için kapalı kalsın.)




Diğer zamanda yolculuk filmlerine kıyasla zamanda sadece bir noktaya yolculuk yapılabilmekte, bu da kısıtlı olmaktadır. Film boyunca geçmişe gönderilen adamın hep 8 dakikası bulunuyor. Bunun senariste göre mantıklı bir açıklaması var, ölen kişinin bilincinin 8 dakika açık kalması. Ancak gönderilen adamın daha fazla zamanının olup olmadığı bilinemiyor, çünkü adam hep bu sürenin sonunda ölüyor.




Filmde, zamanda yolculuk olgusunun yanı sıra ruh-beden ilişkisi de incelenmiş. Başka birinin kimliğine bürünebilmek mümkün müdür? Bu olay hangi vasıtayla yapılabilir? Film defalarca izleseniz bile bunun mantıklı bir cevabını elbette veremeyecektir, elimizdeki tek açıklama adamın bir süre sonra ölecek olmasının bedene farklı bir ruha giriş izni vermesi gibi bir şey olabilir. (Filmde yüzbaşı Colter Stevens, Sean Fentress isimli bir öğretmenin vücuduna giriyor. Filmin yönetmeniyle (Duncan Jones) yapılan bir röportajda şöyle diyor: Filmin sonunda her şey başlangıç noktasına göre değişmiş olabileceği için yüzbaşı Colter paralel evrende bir gerçeklik yaşamaya devam ediyor diyebiliriz.” Basit bir tabirle, yumurta hiç olmadığı için tavuk ta yumurtadan çıkmamıştı diyor.





Kaderi değiştirmek yönünden filme bakarsak, her ne kadar zamanda yolculuğa fırsat veren aracın mimarı öyle olacağını düşünmese de geleceği değiştirmek mümkün görünüyor. Yolculuğu sağlayan askeri birim dışarıdaki değişiklikleri araştırmaya zamanı olmadığı için bunu ancak filmin belli bir yerinde anlayabiliyoruz.

Hiç yorum yok: