17 Ocak 2021 Pazar

Star Trek Discovery incelemesi - Michael Burnham kimdir?

Merhaba BaySpak severler,

Star Trek evreninin son seri dizisi Star Trek Discovery ilk diziden de önceki bir zamanda geçmektedir. İncelemenin birinci bölümünde, başrol oyuncusu Michael Burnham'ın kim olduğunu inceleyeceğiz.

Michael Burnham, Mr. Spak'ın üvey kardeşidir. Annesi ve babası insan olan bir evlatlık olarak Vulcan'da büyümüştür.

( Burnham'ın hayatını Discovery dizisi içinde anlatımı yapılan yere kadar anlatıyoruz. Bu sebeple spoiler yer almamaktadır.)



ÇOCUKLUK DÖNEMİ

2226 yılında dünyaya gelen Michael, 2230 yılından itibaren ailesiyle birlikte bir uzay istasyonunda yaşamaya başlar. Annesinin adı Gabriel, babasının adı Mike'dı.Annesi ve babası kendilerine verilen gizli bir görevle meşguldürler. Bu görev, zamanda yolculuk yapılmasına imkan veren bir takım elbise ile ilgilidir. Klingonlar bu projeyi çalmak istedikleri için ailenin peşindelerdi. 

Mike Burnham ve eşi Gabriel, bir kristal ile zamanda yolculuk edebilecekleri kristali yanlarına alarak, patlamak üzere olan bir Süpernovanın yanına yolculuk ettiler. Patlama anında kristal aktive olacaktı, fakat patlamaya 3 gün kala Klingonlar onları buldu. 

Ailenin akşam yemeğinde olduğu sırada, Mike Burnham Klingonların yaklaştığını anladı ve kapı önünde barikat kurmaya çalıştı. Fakat Klingonları engelleyemedi. Klingonlar O'nu öldürmüştü. Gabriel ise Michael'i bir dolaba sakladıktan sonra kostümü çalıştırmayı başararak zamanda yolculuk yaptı. 

MICHAEL BURNHAM VULCAN'DA

Michael, Bay Spak'ın anne ve babası olan Amanda ve Sarek Grayson tarafından evlat edinilmiştir. Vulcan'da büyüdü ve Vulcan Eğitim Merkezi'ne katılan ilk insan oldu. Michael öğrencilik hayatı boyunca Vulcanlılardan farklı olduğu için çeşitli zorluklar yaşamıştır. "Mantık aşırıcıları" olarak tanınan terörist bir Vulcan grubu tarafından Michael hedef alınmıştır. Bomba patlaması sonucu 3 dakika kadar ölü olarak kalan Michael, Sarek'in müdahalesiyle hayata geri dönmüştür. Bu sırada Sarek "Katra" olarak tabir edilen ruhuna ait bir parçayı Michael'e vermiş, bu sayede Michael ile mesafe tanımaksızın benzer acıları duymaya ve iletişim kurmaya başlamışlardır. 

Başına gelen bu olay sebebiyle ailesinin kendisi yüzünden zarar gördüğüne karar veren Burnham evden kaçar. Gelecekten kostümü sayesinde Mr. Spak'a görünen Michael'in annesi, O'nun bulunması yardım eder ve Grayson ailesi O'nu kurtarır.




Burnham,Vulcan bilim akademisinde 4 yıl okuduntan sonra birincilikle mezun oldu. Mezuniyetinin ardından Vulcan Expeditionary Group'ta yer alabilmek için başvuru yaptı. Başvurusu kurul tarafından insan olduğu gerekçesiyle reddedildi. Fakat daha sonra Sarek (üvey babası) 'e Michael ve yarı yarıya insan olan diğer çocuğu Spock (bay spak) arasında bir tercih yapma hakkı verdiler. 

Sarek, Spock'ı tercih etti.Fakat bu tercih etme konusunu Michael'den sakladı. O'na yetersizlik sebebiyle tercih edilmediğini söyledi. Sonraları Spock da Vulcan yerine Yıldız Filosuna katılmayı tercih etti. Sarek'in tercihi de anlamını kaybetmiş oldu.



STAR TREK TARİHİ YENİDEN Mİ YAZILDI?

Star Trek dizisi tarihinin en başından beri ana karakterlerden biri olan Spock hakkında bilinen gerçek tek bir üvey kardeşi olduğu yönündeydi. Sybok ismiyle bilinen bu kardeşiyle Michael'in aksine kan bağının da olduğu söyleniyordu. Discovery serisinde Sybok hakkında herhangi bir bilgi bulunmazken, Michael isminde yeni bir karakter aileye eklenmiş görünüyor. Star Trek fanlarının bir kısmı bu eklemeyi tutarsız ve yapmacık bulurken bir kısmı da tıpkı dizinin yapımcısı Alex Kurtzman gibi, bu eklemenin dizinin tarihiyle çelişmediği ve tam uyduğunu düşünmekte. Peki sizce nasıl olmuş?


1 yorum:

Samet Çiftçi dedi ki...

Uzun yıllardır blog yazıorsunuz . sizi çok tebrik ederim.
benimde Film dizi anime belgesel ve kitap inceleme , öneri ve yorum sitem var.
https://www.libereji.com
sitem hakkında yorumlarınızı bekliorum. şimdiden çok teşekkür ederim.
İsmime tıklayarak blogumu görebilirsiniz.