28 Eylül 2021 Salı

Squid Game (Kalamar Oyunu)


 SQUID GAME TARİFİ

Kâğıt kalem hazırlayın. Squid Game filminin tarifini veriyorum.

 Yine bir Netflix filmi olan The Platformu tabana yayalım… Üstüne Efsane Küp serisi (The Cube) ve Deney (The Experiment) gibi orijinal içerikli iki filmi karıştıralım. Biraz da “Saw” sosu ekleyelim.

Evet, geçmişte zihnimizi oldukça meşgul eden; sefil fakat kötülüğü de hak eden (?) insan topluluklarının başına gelen zekice tasarlanmış oyun serüvenlerine birini daha ekledik. Yine diğer örneklerinde olduğu gibi bu diziyi seven de olacaktır. Yerden yere vuran da olacaktır.

Dizinin konusuna gelince; borç batağına girmiş ve kurtulma ihtimali çok düşük olan dört yüz elli altı kişi, gizemli bir hayatta kalma yarışmasına davet edilir. Bir dizi geleneksel çocuk oyununda ve gizemli bir yerde; 45,6 milyar Won (38,5 milyon ABD Doları) ödül için rekabet ediyorlar ve her oyunda hayatlarını riske atıyorlar.

Yazımın bu noktadan sonrası seyir zevkinizi kaçıracak spoiler içeriyor. Özellikle son 2 bölüm ağır spoiler içerir.

-----SPOILER-----

ŞEKİLLER VE HİYERARŞİ

Çalışanların arasında bir hiyerarşi var. Yuvarlak simgeli çalışanlar işçileri, üçgenler silahlı ve daha üst rütbe çalışanları, kareler ise müdürleri temsil etmektedir. Bu tıpkı bir karınca yuvasındaki karıncaların hiyerarşisini andırmaktadır. Aynı zamanda maskelerindeki çene kısmının 2 parçalı olması ve tesisin genel olarak yer altında kurulmuş olması karıncaları hatırlatan diğer bir göstergedir. Geometrik olarak bakalım. Yuvarlak hem sıfırı temsil eder hem de köşesizdir. Üçgen en az köşeli geometrik şekil ve kare bir sonraki oluyor. Yöneticinin köşeleri keskin hatlarda (yani çok köşeli) bir maske takması da bu geometrik hiyerarşiyi tamamlıyor. Son olarak tabii ki üçgen, yuvarlak ve kare geleneksel çocuk oyunu olan Squid Game (Kalamar oyunu) Saha çizgilerini oluşturuyor.


VIP ÜYELERİ

VIP üyeleri, gerçek dünyada da var olan ve dünyayı yönettiği söylenen hanedanların üyelerine benziyorlar. VIP üyelerinin ziyareti ve buradaki yarışçıları “insan” değil sadece bir eğlence aracı görmeleri günümüzün kapitalist dünyasına bir gönderme olsa gerek. Belli ki bu büyük organizasyonu finanse eden birçok işadamını temsil ediyorlar. 6 misafir var. Numerolojide 6 sayısı, fiziksel olarak çalışabilme yeteneğinden sorumludur ve belirli koşullar altında kötü “karanlık” bir bilgi arzusuna, hâkimiyete ve hâkimiyet arzusuna işaret etmektedir. Aynı zamanda yarışmanın toplam 6 oyundan oluştuğunu da söylememiz gerekiyor.

VIP üyeleri kendi zevklerini ön planda tutan ciddi anlamda zengin olan insanlar. Numaraya sahip yarışmacılar, simgelere sahip çalışanların üstünde bulundukları için kendileri altın hayvan maskeleriyle şereflendirilmiş. Burada da Mısır tarihinde karşımıza çıkan sfenkslere bir atıfta bulunuyor olabilirler.



RENKLER VE DUVARLAR

Oyunların başında büyük yatakhanenin duvarları yüksek ranzalar yüzünden görünmüyordu hâlbuki oyunların duvara çizilmiş olduğu sonradan ortaya çıkıyor. Tabii bunu anlayabilen bir yarışmacı olmadı. Oyuncuların oyunlar dışında yaşadığı yatakhane yeşil renkte ve dinlendirici bir hava verirken, oyuna çıkan merdivenler tehlikeyi ifade eden kırmızı/pembe renkte seçilmiş. Oyuncular lise yıllarında beden dersinde giyilen tarzda eşofmanlara sahipler.



1 NUMARALI YAŞLI AMCA

Dizinin sonunda 1 numaralı oyuncu olan yaşlı amcanın aslında oyunun organizatörü olduğu anlaşılıyor. Aynı zamanda son sıradaki başrol oyuncusu oyunu kazanıyor.  Organizatörün kendi isteğiyle oyunun içinde olarak, oyunlardaki heyecanı tatmak istemesi oldukça ilginçtir. Ancak filmde amcanın asıl hedefinin ne olduğu konusu açık olarak bırakılmıştır. Saw filminde olayların arkasındaki gizli şahsın amacı insanlara hayatlarının değerini anlatmak istiyordu. Buradaki amcamız ise insanların artık insanlıklarını kaybettiklerini kanıtlamak istiyor. Tabii bu sırada işi ticarete döktüğü de aşikar.

Başroldeki Gi Hun (Jung-Jae Lee) son yarışmacı ve İl-Nam (Hideo Kimura) ilk yarışmacı. Birinci yarışmacı insanlara güvenini kaybetmiş, onları kullanan bir yapı kurmuş. Sonuncu ise hayatın sillesini yemesine rağmen hala herkese güvenebiliyor. Aradaki tüm yarışmacılar bu iki uç arasında gidip geliyorlar.

Dizinin en önemli iddialarından biri Gi-Hun’un İl-Nam’ın oğlu olduğudur. Evet, bölüm-3’te İl-Nam süt içmeme nedeniyle babasından dayak yemiş olabileceğini ve O da kendi oğlunu bu sebepten dövdüğünü söylüyor. Yine misket oyununda, İl-Nam aklını yitirmiş şekilde dekor evlerden birisinin kendi evi olduğunu iddia ederken, Gi-Hun kendi doğduğu evin de benzer bir ev olduğunu söylüyor. Son olarak, ölmek üzereyken Gi-Hun’u yanına çağırması oğlu olduğunun başka bir kanıtı olabilir.



İKİNCİ SEZON VE TAHMİNLER

Squid Game (Kalamar Oyunu) ikinci sezon gelir mi bunu bilmiyoruz. Ancak Gi-Hun havaalanından geri dönerek kapıyı açık bırakmış oldu. Peki, gelecek hakkında konuşulan bir teori var mı? Elbette. Dizide hatırlarsanız kardeşini arayan polis 2015 yılında O'nun oyuna kayıt olduğunu tespit etmişti. Fakat senaryo bizi ters köşe yaparak, polisin kardeşinin her şeyin başındaki yönetici (Front Man) olduğunu ortaya çıkarmış oldu. Acaba polisin kardeşi daha önceki bir turnuvanın kazananı yani birincisi olabilir mi? Yarışmadan sonra kendisine gelen iş teklifini değerlendirip bu noktaya gelmiş olabilir mi? İşte Gi-Hun bir sonraki sezon böyle bir yol ayrımında kalabilir. Ya bu işin tarafında olup yeni ölüm oyunları geliştirecek ya da beklediğimiz gibi “Ben tatar Gi-Hun, bu oyunu bozarım”diyecek.

Bir daha ki yazımızda görüşmek üzere…

Hiç yorum yok: