29 Aralık 2013 Pazar

Time Crimes

c) Time Crimes (Los cronocrímenes)


Zamanda yolculuk olgusunu "nedensellik" çevresinde inceleyen en önemli filmlerden biri. Çok düşük bir bütçeyle çekildiği düşünülen filmde kısa ve öz olarak aynı zaman diliminde aynı adamdan birkaç tane bulunmasının ne gibi sonuçlar doğuracağını görmekteyiz. Filmde değiştirilen her şeyin geleceğe etkisinin büyük olduğunu görmekteyiz. Bunun farkında olan olayın kahramanı Hector (Karra Elejalde) , sürekli diğer Hectorlerin yaşadıklarını aynı tutmaya çalışıyor. (Dikkat! Yazının buradan sonrası çok açık spoiler içeriyor!)

Akıllarda kalan soru işaretleri çok fazla olduğu için bilim kurgu filmi tutkunları arasında filmi beğenenler kadar beğenmeyenler de var. Belli ki senarist "Nedensellik" ilkesini çiğnemekte beis görmemiş. Olayın başlangıcında röntgencilik yapan Hector, sonradan öğrenebileceğimiz gibi kafası sargılı olan 2. Hector tarafından olaya dahil edilmiş. Tamam çok güzel kurgu ama, birinci hector oyunun içine kendi kendini dahil edemez, yani olayın başlangıcı yok.

İşte tam bu noktada benim teorim, zaman makinesini daha henüz yeni hazırlamış bilim adamının El Joven (Nacho Vigalondo)  kendine av olarak düşündüğü Hector'e oyun oynaması söz konusu olabilir. Ama ne dersek diyelim, 1. Hector'ü korkutup kaçıran yine kendisiydi. Bir olayın sonucu başa dönüp nasıl diğerinin nedeni olabilir? Zamanda yolculuk gerçek bir olgu olsaydı bile 1. Hector'ü döngünün içine sokabilecek başka bir etkenin olması kaçınılmazdı. Uzun lafın kısası, filmin aynı zamanda senaristi olan  bilim adamı olayın gizemli noktalarını seyirciye bırakıyor. Bir şeyler daha öğrenmemiz için Hector'ün levyeyle daha fazla vurması gerekirdi. Filmin sonunda bizim bildiğimiz 3. Hector işleri bir şekilde düzeltip ileri zamana geçen tek Hector oluyor, sonrasında o laboratuvarı dağıtmaya gitti mi bilinmiyor :)

Hiç yorum yok: