1 Ocak 2014 Çarşamba

Kelebek Etkisi

KELEBEK ETKİSİ (The Butterfly Effect)

   


Zamanda yolculuk ile ilgili filmleri incelemeye bu konuda yeni bir çığır açan "Kelebek Etkisi" filmiyle devam ediyoruz. Öncelikle bu filmi diğerlerinden ayıran en büyük özelliği Evan (@Ashton Kutcher ) isimli ana karakterin kısa süreli ve araçsız yolculuklar yapabilmesi. Bu yolculukları yaparken bedenen değil ruhen gidebiliyor ve bugünkü aklıyla geçmişte düşünebiliyor.

Evan tıpkı babası gibi zaman mevhumunu yitirmiş bir genç, ancak bunun farkına varması günlüklerinden birini okurken, kendini birden bire geçmişte bulmasıyla başlar. Kısacası geçmişe dair bir anıyı aklında tasavvur edebilmesi onu geçmişe tam da o hayal ettiği ana götürebilmektedir. Film adından da anlaşılabileceği gibi geçmişte verilen kararların istenen ya da istenmeye büyük sonuçlar doğurabileceğini anlatmaya çalışıyor. Aslında kendi içinde tutarlı giden bir zaman çizgisini sırf bize uymadığı için değiştirmeye kalkarsak nelere yol açabileceğimizi görüyoruz.




Bu özelliğinin pek de hoş bir şey olmadığını en başlarda anlayan Evan, sırf sevdiği kız Kayleigh (Amy Smart) ve kötü hatıralar için bir şeyleri değiştirirsem belki daha iyi olur umuduyla başlar anılarını karıştırmaya. Ama hayat tıpkı çok bilinmeyenli matematiksel formüllere benziyor, sonuç istediğin gibi çıksın istersen aradan bir sürü rakam silmen gerekir. Evan da her yaptığı değişiklikte arkadaşlarından birinin ya da fazlasının hatta kendisinin zararlı çıkacağını görür. Son yaptığı değişiklik bir nevi en acısızdır.

Sebep-sonuç ilişkisini zamanda yolculukla irdeleyen "Kelebek Etkisi" arşivlerde yerini başka bir filme kaptırmayacak gibi görünüyor. Hani hep deriz ya geçmişte yaptığımız ama yanlış olan bir şey için "Şimdiki aklım olsa böyle yapmazdım." diye. Bence bir kez daha düşünüp şükretmek lazım...

Hiç yorum yok: